Mat på flyget

Mat på flyget

När du reser med Novair, Apollos eget flygbolag, ska det kännas som att semestern börjar redan ombord på flyget – kanske med en varm trerättersmåltid direkt till din plats? Det handlar om helhetsupplevelsen, där allt från smak till utseende, funktionalitet, hållbarhet och påverkan på miljön är viktigt. Vår meny är vald av och för Apollos passagerare, och vi är stolta över våra höga kundbetyg.

Semestern börjar ombord på Novair.

Observera! På grund av rådande situation serverar vi för närvarande inte bröd till maten samt kaffe eller te. Detta för att minimera risken för smitta. 

Här kan du se vad som finns att köpa ombord

Måltiderna bokas redan hemifrån, enkelt och bekvämt, och vårt menyutbud innehåller flera alternativ. Utöver standardmåltiden, Standard Meal, kan du välja vegetariskt eller annan specialkost, men också Superior Meal. Alla menyer består av liten förrätt, huvudrätt och efterrätt. Som avrundning ingår kaffe eller te - så nära man kan komma en restaurang på 10 000 meters höjd!

Vår ambition är att trots hög höjd skapa ett alternativ till en inplastad smörgås på stressiga flygplatser. En positiv matupplevelse är en välkomponerad måltid i lugn och ro, gärna i gott sällskap.

Lägg till mat på flyget

Redan bokat en resa? 

Lägg till mat på flyget via Min bokning eller ring oss på 0771-37 37 37.


Inte bokat en resa ännu?

Lägg till mat på flyget som tillval när du bokar på apollo.se.

Se övriga tillval till resan.


Menyer

Här presenteras de menyer som finns att välja mellan ombord på Novair.

Standard Meal

Standard Meal

Vår mest populära meny

Standard Meal är vår standardmeny och den mest populära att beställa. Menyerna ser olika ut beroende på utresa och hemresa, och är noga komponerade för att passa våra resenärer.

Utresa

Förrätt
Krämig hummus.

Varmrätt
Örtkryddad färsbiff med sellericréme samt citronrisotto.

Efterrätt
Körsbärskaka samt en bit Valrhonachoklad. Kaffe eller te (påtår ingår givetvis).

Hemresa

Förrätt
Kvarngrynsallad. Smör, två sorters surdegsbröd och mjukost.

Varmrätt
Angusbiff med chilibearnaise och tärnad potatis.

Efterrätt
Hallon- och vaniljmousse samt en liten chokladbit till kaffet. En kopp kaffe eller te (påtår ingår givetvis).

Superior Meal

Superior Meal

En lyxigare variant

Superior Meal är en lite lyxigare variant där maten lagas direkt på flyget och allt skärs upp för hand. Observera att Superior Meal endast går att beställa på utvalda flygningar. 

 

Förrätt
"Surf and Turf": Citron- och pepparmarinerad lax och rostbiff med picklad rödlök, potatissallad och soltorkade tomater.

Varmrätt Superior Meal Fish
Lax i hollandaisesås med pommes duchesse ackompanjerad med sockerbönor och minimorötter.

Varmrätt Superior Meal Meat
Grillad biff med potatisgratäng och rödvinssås ackompanjerad av soltorkade tomater och grönsaksmix.

Tillbehör
Herrgårdsost och Blue Cheese med quincemarmelad.

Efterrätt
Chocolate truffon.

Barnmeny

Barnmeny

För våra små passagerare

Mat ska vara roligt, och det är något vi har tänkt lite extra på när de gäller menyn för våra små passagerare. För de yngre (2-11 år) finns en alldeles egen komponerad meny med barnsligt goda favoriter. Kabinpersonalen serverar alltid barnen först, så att de vuxna ska kunna hjälpa till utan att deras egen mat svalnar. Kabinpersonalen ser dessutom till att värma medhavd barnmat till de allra minsta. För att göra flygupplevelsen lite extra speciell finns menyn Surprise Meal där det ingår en rolig leksak som överraskning.

Utresa

En favorit med lasagnette och apelsinjuice, smör, kex och mjukost. Minimuffins med smarties att avrunda måltiden med.

Hemresa

Köttbullar i gräddsås med potatismos, broccoli och minimorötter. Smör, bröd och mjukost. Choco chip cookie till efterrätt.

Barn 0-2 år

För de allra yngsta finns det också möjlighet att beställa mat. Maten som serveras består av samma meny som serveras till barn 2-11 år.

 

Vegetarisk meny

Vegetariska alternativ

Vegetariska alternativ

Självklart kan du även välja vegetariska och veganska alternativ ombord på Novair, som precis som våra övriga menyer består av förrätt, huvudrätt och efterrätt. Vill du boka en vegetarisk meny till din resa med Apollo och Novair så görs detta i samband med att resan bokas eller senast 3 dagar före aktuell avgång.

När du beställer en vegetarisk eller vegansk måltid ingår alltid en förrätt och efterrätt, samt en varm huvudrätt enligt nedan:

Utresa
Gulcurry med risnudlar

Hemresa
Bolognese med bönpasta

Specialmat

Specialmat

Om du har speciella önskemål

Alla vi har vi olika behov när det handlar om våra måltider. På Novair gör vi vårt bästa för att tillgodose alla önskemål, och erbjuder därför följande specialkoster. 

  •     Diabetes
  •     Fläskfri måltid
  •     Glutenfri
  •     Laktos- och mjölkproteinfri
  •     Vegan
  •     Vegetarisk


Specialmenyn beställs och betalas hos din researrangör i samband med att resan bokas eller senast 3 dagar före aktuell avgång. För meny för specialmat, vänligen kontakta vår kundservice. Om du som allergiker lider av svår allergi eller av flera olika allergier, rekommenderar vi att du tar med dig egen mat ombord. Om du behöver ha med egen mat för förtäring ombord vill vi att du meddelar vår kundservice, så att vi i vår tur kan meddela besättningen.

När du beställer mat från vår specialmeny serveras du alltid en förrätt och en efterrätt, samt en varm huvudrätt enligt nedan:

Måltider för diabetiker

Utresa
Ratatouille, innehåller kyckling.

Hemresa
Grön thaicurry med ris

Glutenfria måltider

Utresa
Gul Curry med risnudlar

Hemresa
Grön thaicurry med ris

Laktosfri- och mjölkproteinfria måltider

Utresa
Ratatouille, innehåller kyckling.

Hemresa
Grön thaicurry med ris

Fläskfria måltider

Utresa
Ratatouille, innehåller kyckling.

Hemresa
Grön thaicurry med ris

Vegetariska och veganska måltider

Utresa
Gulcurry med risnudlar

Hemresa
Bolognese med bönpasta

Dryck, dessert & snacks

Dryck, dessert & snacks

Kombinera måltiden med god dryck

Låt smakerna komma till liv lite extra genom att kombinera rätten med välsmakande dryck. På Novair serveras, förutom vatten, läsk och andra alkoholfria drycker, både rött och vitt vin samt rosé. Vinerna är speciellt utvalda för att serveras på hög höjd, för att minimera effekten på det kända smaktappet på 20 %. Vad sägs om ett glas chardonnay från Australien eller ett glas rött Pinot Noir från Nya Zeeland? En nyhet är det lätta rosévinet Pinotage Rose från Sydafrika, som fått stor uppskattning.

Uppskattade efterrätter

Med Apollo och Novair får man alltid något gott efter maten. Det kan vara allt från en läcker mousse till en hemlagad kaka. En av våra mest uppskattade efterrätter är vår vaniljmousse, där passagerarna till och med ringer in för att fråga efter receptet!

En extra guldkant är en liten chokladbit från franska Valrhona, en av de mest kända chokladproducenterna i världen.

Flera olika sorters snacks

OMbord finns ett brett utbud av snacks och drycker. 

Superior frukost

Superior frukost

En extra trevlig start på resan

  • Förrätt: Kallskuret (skinka, ost, salami)
  • Varmrätt: Äggröra med bacon och Ratatouille 
  • Tillbehör: Yoghurt, Sylt / Marmelad 
  • Efterrätt: Färsk fruktsallad. 
  • Bröd: Ciabatta bröd mörkt + ljust 

Visste du att?

Du behöver inte beställa till hela sällskapet

Nu kan du som flyger med Novair eller något annat charterflygbolag välja att beställa mat endast på utresan eller hemresan. Du behöver dessutom inte beställa mat till hela sällskapet utan bara till de som vill!

Maten förbereds lokalt på våra flygplatser

Måltider av god kvalitet måste vara fräscha och kännas hemlagade, därför prepareras måltiderna antingen samma dag som din flygning, eller eftermiddag/kväll dagen innan flygning. En viktig aspekt i vårt hållbarhetsarbete är att detta görs lokalt på våra flygplatser.

Vi är med och utformar menyerna...

Vi arbetar med tre leverantörer när det gäller våra matprodukter. Alla är utvalda med omsorg, där kvalitet och miljöhänsyn är de viktigaste urvalskriterierna. Vi utformar våra menyer tillsammans med huvudleverantören Dafgårds kockar. Apollos cateringchef Paul de Susini testar alla olika rätter och gör ett urval innan en referensgrupp sedan får betygsätta och välja ut favoriterna.

.. som är valda av och för våra passagerare

Visste du att man tappar ca 20 % av smakupplevelsen i luften? Därför testflyger vi alla rätter där våra passagerare ombord får vara med och ge sina omdömen om måltiden som serveras.


Våra miljövänliga matboxar

Anpassade matboxar för ett mindre avtryck i miljön

Vi är stolta över våra matboxar. De produceras i Sverige av kartong från Svenska skogar, och tillsammans med leverantören har vi anpassat boxarna för att passa just oss. De är enkla att använda på flyget och tar inte för mycket plats vid bordet, men det kanske bästa är att de väger så lite. Vi vill nämligen inte bara att maten ska serveras på ett trevligt sätt – den ska även vara bränsleeffektiv. Våra lätta matboxar sparar in ca 14 kg koldioxid per flygning, och ca 15 ton koldioxid per år, vilket ger ett mindre avtryck i miljön. Vi samlar dessutom in alla matboxar efter flygning och skickar dem till förbränning, så att inget slängs fel eller skräpar ner.

Just nu arbetar vi på att få bort all plast och till årsskiftet byts plastbesticken ut mot miljövänligare alternativ.


Medhavd mat

Tänk på att det inte tillåtet att ta med egen mat ombord, detta för att vi då inte kan garantera säkerhet och komfort för allergiker. Undantaget från detta är medhavd mat till spädbarn under 2 år.