Vanliga frågor och svar gällande Novair

Behöver jag pass eller visum

Tillbaka till toppen

Alla som reser måste ha ett giltigt pass, inom Schengen kan man dock resa utan pass men med ett giltigt nationellt id-kort. Observera att Novair alltid rekommenderar att man trots detta reser med ett giltigt pass. Numera krävs också pass med foto för spädbarn. Kontrollera att ditt pass är giltigt minst 6 månader efter aktuellt hemresedatum samt att ingen sida i passet på något sätt är skadad. Ett pass som är trasigt är inte giltigt. Om ditt pass går ut inom de närmsta 6 månaderna eller om du gjort ett provisoriskt pass, vänligen hör med respektive lands ambassad eller passmyndigheten i Sverige för giltighet till det land du reser till. För ytterligare frågor om pass, kontakta pass- alternativt polismyndigheten i din kommun. För inresa till vissa länder krävs visum och det är passagerarens ansvar att se till att er forderligt visum finns vid avresa, se paragraf 8:3 i de allmänna resevillkoren. Visumansökningar handläggs av respektive lands ambassad. Novair ansvarar ej för följderna om en passagerare inte har giltigt pass eller visum. Läs mer om pass och visum på Apollo.

Har Novair någon förbeställning av taxfreevaror?

Tillbaka till toppen

Novair har ett stort sortiment av varor till mycket bra och konkurrenskraftigt pris till förbeställning ur vår katalog eller på Internet. Vänligen se vidare på Novair Taxfreeshop. På vissa flygningar har vi ett begränsat sortimentet ombord och det finns risk för att varor är slutsålda. För att ta del av hela det omfattande utbudet rekommenderar vi att du gör en förbeställning. På resor inom EU är det inte möjligt att köpa alkohol eller tobak ombord, men däremot går det bra att förbeställa alkohol (ej tobak). Katalogen skickas hem till adress i bokningen ett par veckor före avresa.

Hur kommer jag enklast i kontakt med er kundservice?

Tillbaka till toppen

 

 Vi hjälper dig gärna med allehanda frågor kring din resa oavsett om det gäller före avresa eller efter hemkomst. För öppettider och kontaktuppgifter gå till Novair Kundservice.

Hur mycket bagage får jag ta med mig?

Tillbaka till toppen

Varje passagerare över 2 år har rätt till 20kg bagage inklusive 5kg handbagage. Handbagaget får max ha måtten 55*40*22cm. Om du medför sportutrustning eller önskar mer bagagevikt förbokar du det på Novair Details.

Kan jag bestämma var jag ska sitta?

Tillbaka till toppen

Du har numera möjlighet att boka vilken plats du önskar ombord på Novairflygningar. Detta gör du enklast under Novair Details. Om du inte har några speciella önskemål om placering ombord behöver du inte reservera din plats. Fördelning av platser sker då automatiskt 4 dagar före avresa.

När får jag tidigast checka in?

Tillbaka till toppen

Incheckningsdiskarna öppnar ca 2,5-3,5 timme före avgång och du måste ha checkat in senast 1h före avgång. Du kan även checka in redan 23 timmar innan avgång om du använder Automat check-in, detta under förutsättning att flygplatsens Bagage-drop är öppen. Det är vid Bagage-drop du efter att checkat in, lämnar ditt bagage. Vid Bagage-drop visar du också upp din ID-handling. Var gärna ute i god tid.

Vad får jag för mat?

Tillbaka till toppen

Menyn varierar efter flygningens längd och tidpunkt på dygnet. Menyn är omsorgsfullt komponerad och består av förrätt och varmrätt. Varmt bröd serveras naturligtvis till alla våra måltider. Som avrundning har vi en efterrätt eller chokladbit till vårt kaffe och te. Som allergiker har du möjlighet att beställa specialmat, glutenfri, laktosfri, diabetes, vegetarisk och veganmat. Specialmenyn beställs och betalas hos din researrangör i samband med att resan bokas eller senast 5 dagar innan aktuell avgång. Lider du av svår allergi eller av flera olika allergier rekommenderar vi att du tar med dig egen mat ombord. Medför du egen mat vill vi att du kontaktar vår Kundservice.

Vad får jag ta med i handbagaget?

Tillbaka till toppen

EU-kommissionen har beslutat att införa nya regler angående Aviation Security. De nya reglerna gäller från och med 6 november 2006. Numera gäller en begränsad mängd av vätskor samt flaskor/burkar i handbagaget. Varje behållare får max innehålla 100 ml. Tillåten mängd vätska ska förvaras i sin behållare (t ex flaska eller burk) i en genomskinlig återförslutningsbar påse som inte är större än max 1 liter. Denna ska sedan visas upp i Securitykontrollen. För vidare information gällande EU-regler och förbjuden föremål se Bagage och Frakt.

Vad gäller för gravida?

Tillbaka till toppen

Det är inga problem att flyga när du är gravid. Vissa regler gäller dock beroende på hur långt du ska resa och hur lång tid det är kvar till barnets födsel. Läs mer om vad som gäller för gravida här.

Vad gäller vid försening?

Tillbaka till toppen

Novair gör i dessa fall allt för att lindra effekten av förseningen. Tänk på att ha minst 2,5 timmar tillgodo mellan anslutning och flygresa både på ut och hemresa eftersom förseningar kan uppstå. Vi rekommenderar er också att se över ert reseskydd som i vissa fall kan täcka merkostnader vid en försening. I övrigt följer Novair EU-förordning 261/2004 samt Montrealkonventionen gällande rätt till ersättning.