Bagageregler när du flyger med Novair

Bagageregler när du flyger med Novair

Incheckat bagage

För att få checka in en resväska på flygplatsen måste du köpa till bagage. Välj själv vad som passar dig och betala bara för så många väskor du vill checka in. Handbagage ingår alltid. Lägg till bagage. Observera att Novairs tillåtna maxvikt måste följas. Det går att köpa till bagage på flygplatsen, men då mot en högre kostnad.

Bagage som checkas in ska vara förpackat för att tåla hanteringen på flygplatsen samt transporteras i flygplanets lastrum. Novair ansvarar inte för värdesaker som packats i incheckat bagage. Bagage som inte är en resväska, bag eller ryggsäck räknas som specialbagage med speciella regler. Läs mer om specialbagage och sportutrustning.

Tillåten maxvikt

Den tillåtna maxvikten för incheckat bagage är 20 kg + max 5 kg i handbagage.

Tillåten maxvikt för incheckat bagage

Observera att incheckat bagage enligt internationella regler aldrig får väga mer än 32 kilo per kolli – oavsett om du som passagerare väljer att betala för den överstigande vikten eller dela bagage med resesällskapet. Bagage som överstiger 32 kilo hanteras som fraktgods, alternativt kan vikten fördelas till fler kollin.

Extra bagagevikt

Vill du ha med dig mer bagagevikt än tillåtet går det bra att förbeställa övervikten på Novair Details till reducerat pris. Läs mer om övervikt och förbokning av extra bagagevikt.

Vassa föremål

Vassa föremål som saxar, nagelfilar, fickknivar och korkskruvar måste packas ner i bagaget som ska checkas in.

Bagage till barn

Barnens bagage

Bagage - barn under 2 år

Barn under 2 år får kostnadsfritt checka in 10 kg eget bagage och en hopfällbar barnvagn. Barnvagn ska paketeras i en godkänd plastpåse för transport som finns att köpa på flygplatsen. Observera att barn under 2 år inte får ta med eget handbagage. Barnstol kan packas i samma emballage som barnvagn. (se mer om att checka in barnvagn längre ner på sidan.)

Bagage - barn 2-11 år

Barn 2-11 år har samma bagageregler och tillåten maxvikt som vuxna passagerare och vill du checka in ett bagage eller barnvagn för barn över 2 år måste du köpa till bagage. Vill du ta med en barnvagn till ett barn över 2 år räknas barnvagnen in i den tillåtna maxvikten. Vill du checka in en barnstol till barn 2-11 år räknas även den in i den tillåtna maxvikten.

Barnvagnar

Barnvagnar skadas lätt och ska därför emballeras. Ta eventuellt av hjul och annat som lätt kan ta skada. Särskilda barnvagnspåsar finns att köpa på flygplatsen. Spara påsen även till hemresan, de finns sällan att tillgå på resmålens flygplatser. Tänk på att vagnen transporteras i flygets lastrum tillsammans med övrigt bagage.

Läs mer om att resa med barn.

Handbagage

Handbagage

Maxstorlek: 55 x 40 x 23 cm. Maxvikt: 5 kg. Följande ska packas som handbagage:

  • Pengar och andra värdesaker,värdepapper och andra svårersättliga dokument
  • Glasögon och kontaktlinser
  • Smycken, föremål av guld, silver, platina samt pärlor och ädelstenar
  • Armbandsur och andra klockor
  • Datorer, mobiltelefoner, nycklar, kameror och videokameror.
  • Bärbara musik- och filmspelare (som dvd och mp3) samt bärbara högtalare till dessa
  • Tändstickor och tändare (max en ask tändstickor eller en tändare, måste bäras i ficka eller nära kroppen)
  • Medicin
  • Matvaror
  • Elektroniska cigaretter 

OBS! Det är absolut förbjudet att lägga elektroniska cigaretter i incheckat bagage p g a brandrisk. E-cigaretter får endast transporteras i handbagaget. Bränsle och/eller refiller till tändare är inte tillåtna. Tändstickan "strike anywhere" är förbjudet att transportera i handbagage, incheckat bagage och att bära med sig.

Specialbagage och sportutrustning

På många av våra destinationer väntar gröna golfbanor, cykelstigar och spännande dykvatten. För att vara säker på att få med sportutrustningen bör du förboka den. 

Läs mer

Övervikt

Om du vet med dig att du kommer att överskrida gränserna för tillåtet bagage kan du förboka den extra bagagevikten i förväg till förmånliga priser. 

Läs mer

Kvarglömt ombord

Har du glömt kvar något ombort på planet? Eller har du ditt bagage skadats under flygresan? Här kan du läsa mer om vad du kan göra för att få tillbaka ditt bagage.

Läs mer

 

Smart bagage

”Smart bagage” är en väska (ryggsäck, resväska eller liknande) som har ett litiumbatteri/power bank. Den kan användas till att ladda elektronisk utrustning såsom Iphones, Ipads, laptops etc. Alternativt är batteriets syfte att se till att man kan köra väskan elektroniskt. Om ett sådant batteri inte kan lösgöras från väskan av gästen så kommer ”Smart bagage” inte att accepteras på våra flygningar.

Försenat bagage

Här kan du se vad som gäller vid försenat eller skadat bagage.

Djur ombord på flyget

Novair tillåter inga djur varken i kabinen eller i frakutrymmet. Undantaget är assistanshundar. Läs mer under speciella behov.

Frakt och godstransporter

För fraktändamål har vi slutit avtal med en agent som koordinerar det hela åt oss. 
Mejl: [email protected] (Observera att denna mejladress endast gäller om du vill skicka frakt eller gods med Novair).

Förbjudet att packa ner

Av säkerhetsskäl är ett stort antal ämnen och vätskor förbjudna ombord på flygplanen samt i det incheckade bagaget. Det gäller till exempel komprimerade gaser, frätande och brännbara ämnen, målarfärg, fyrverkerier, gifter och substanser som innehåller bakterier eller virus. Vill du veta mer om vilka regler som gäller angående förbjudna föremål eller har andra funderingar kring detta, finner du all information hos Transportstyrelsen.

Lithiumbatterier och hoverboards

Novair tillåter lithiumbatterier ombord i enlighet med Transportstyrelsens regler. Lösa lithiumbatterier måste tas i handbagaget, och får ej checkas in. Vänd er till kundservice vid oklarheter. Observera att det inte är tillåtet att ha med sig balansskotrar (hoverboards, solowheels etc) som drivs av lithiumbatterier ombord på Novair, varken i incheckat bagage eller i handbagaget.