Barn & Graviditet

Beroende på var i graviditeten du befinner dig kan du behöva ha ett läkarintyg med dig på resan. Följande regler gäller när du reser med Novair.

Vecka 0-28
Det finns inga särskilda begränsningar. Observera att även hemresan behöver vara i denna period.

Vecka 29-36
Flygbolaget Novair kräver att du har med dig ett läkarintyg för alla flygningar efter 28:e graviditetsveckan. Vid resetillfället får inte läkarintyget vara äldre än 2 veckor. För flygresor som är 6 timmar eller mer får du flyga till och med den 34:e graviditetsveckan. Till och med den 36:e graviditetsveckan går det bra att resa på flygningar inom EU.

Vecka 37-40
 På grund av säkerhetsskäl kan du inte flyga med Novair.

Tvillingar eller fler
Om du väntar tvillingar behöver din hemresa vara senast under vecka 32.

Observera att ovan är Novairs egna regler. Om du inte har något läkarintyg kan du riskera att bli nekad ombordsstigning.
Utöver detta har varje enskilt land sina egna regler. Du bör därför söka information hos landets ambassad samt hos ditt försäkringsbolag om vad som gäller för din semesterresa.


Tips och råd för gravida semesterfirare:

  • Ta det lugnt och lyssna på kroppen.
  • För att säkerhetsställa att du är rätt försäkrad - kontakta alltid ditt försäkringsbolag för rådgivning  och se över villkoren i din försäkring. Gravida kvinnor är i allmänhet väl täckta av reseförsäkringen fram till vecka 28
  • Packa ner försäkringskassans EU-kort och ditt försäkringsbolags servicekort.
  • Diskutera med läkare eller barnmorska i god tid om vaccinationer och risken för sjukdom under resan. Vissa vaccinationer ges inte till gravida kvinnor, och det kan finnas platser som helt bör undvikas.
  • Läs gärna mer om att resa under graviditeten på Vårdguiden 1177.